Traceability: ‘Kepser volgt al het materiaal’

‘Kepser volgt al het materiaal.’ Zo luidt de kop boven een groot artikel in het vakblad MetaalNieuws, editie 13 mei 2014. 

In het bericht gaat MetaalNieuws uitgebreid in op het eigen registratie- en volgsysteem dat Kepser ontwikkelde om de herkomst van plaat- en constructiematerialen te kunnen vastleggen. Ook het vakblad PlaatBewerkingsNieuws besteedde onlangs volop aandacht aan ons nieuwe systeem.

Traceability steeds belangrijker
Traceability wordt steeds belangrijker voor toeleveranciers van metalen componenten. In bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie, de offshore en bij defensie geldt het al als een eis vanuit de opdrachtgevers.

Barcode en 3.1 certificaat
Met ons nieuwe volgsysteem registreren we materialen bij binnenkomst met behulp van een unieke barcode, waaraan we tevens het betreffende 3.1 certificaat koppelen. Vervolgens kunnen we het materiaal gedurende de hele productie volgen in ons ERP-systeem.

Drie voordelen
Deze manier van werken heeft drie voordelen. Op de eerste plaats is de herkomst van materialen te allen tijde te herleiden (traceability). Op de tweede plaats hoeft niemand in de productie meer te zoeken naar materiaal (efficiency). En tot slot besparen we op materiaalgebruik, doordat we ook altijd een actueel overzicht hebben van de kleine stukken restmateriaal (minder afval).

Lees de volledige artikelen: